www.fransvanschooten.nl

3D printing

Het lesmateriaal bestaat uit zes dozen met met ieder bijna 200 muqarnas stukjes van twee bij twee centimeter grondvlak en vier centimeter hoog. Alles is geprint op een betaalbare Flashforge Adventurer 3 met PLA van Kexcelled. Dit PLA laat zich op de Flashforge beter verwerken dan andere populaire merken. Leverancier van printer en PLA is Badgers Lair uit Hoevelaken, prima service en prettig geprijsd. Zij verzorgden ook het nodige advies en hebben grote demonstratieobjecten geprint.

BadgersLair.nl

Muqarnas

In islamitische moskeeën zie je vaak abstracte versieringen in een samenspel van regelmaat en variatie. Muqarnas zijn decoratieve elementen die bijvoorbeeld de ruimte boven de ingang van een portaal vullen. Het lijkt erop alsof een grote nis gevuld is met allemaal kleine nisjes. Voor de ambachtsman is het een technische uitdaging om binnen de beschikbare ruimte met een beperkt aantal gestandaardiseerde bouwelementen nieuwe creaties te ontwerpen. In Turkije en Iran maar ook in Moors Spanje of Marokko kun je de mooiste voorbeelden vinden. De vormentaal is een fraaie toepassing van wiskunde en leent zich goed voor een alternatieve les in de klas.

 

4

4

4

Takht i Sulayman

2D ontwerp

3D print

Werkstukken van leerlingen

Lesmateriaal: Bursa Abdal Mehmet Camii

 

In de workshop ontdek je hoe je leerlingen kunt laten werken met patronen, hoe ze met een beperkte set basisfiguren complexe architectuur kunnen opbouwen. Ze kunnen beginnen met ontwerptekeningen in het platte vlak door stukjes papier als bij een puzzel naast elkaar te leggen. Vervolgens kunnen ze met 3D geprinte elementen de ontwerptekening echt na bouwen. In de Turkse stad Beyşehir staat de Eşrefoğlu moskee, gebouwd in de dertiende eeuw, met prachtige muqarnas. Eric Broug heeft op Youtube verhelderende filmpjes geplaatst. Tijdens de workshop nemen we de 3D geprinte elementen mee.

Eric Broug: A Practical Introduction to Muqarnas

Beyşehir: Eşrefoğlu

Video Beyşehir: Eşrefoğlu

 

Aardig om te weten is dat oude kerken in christelijk Armenië ook gedecoreerd zijn met muqarnas.

top
 


Werkstuk van drie leerlingen

Op de studiedag van de NVvW vroegen drie behulpzame onderbouw leerlingen of ik hun hulp kon gebruiken. Ik was benieuwd hoever ze zouden komen met mimimale uitleg. Het systeem van rode pijlen en groene lijnen hadden ze snel in de gaten en ook ontdekten ze snel welke 3D stukje hoorde bij welk plaatje. Binnen een half uur kreeg ik onderstaande foto's.
Wiskunde docenten werken daarentegen veel bedachtzamer, gaan voor volledig begrip, en hadden meer tijd nodig.


Ontwerp in 2D


Realisatie in 3D

2

2


Docenten in actie

2

 

 

 

 

 

 

 English